Вітання з Днем Михайла

 


Архангел Михаїл


Історія імені Михайло: його походження та значення

Михайло – одне з найпоширеніших імен в Україні. Походить від староєврейського імені «Міхаел», що у перекладі означає «Хто є як Бог». Ще одна старозавітна форма – Михей (один із 12 пророків Старого Завіту). В англомовних країнах звучить як Майкл, у США, наприклад, є одним із найпопулярніших імен.

У Біблії (Книга пророків Даниїла) згадується Архангел Михаїл, Архистратиг (Командувач) Небесного ангельського воїнства, захисник та цілитель, патрон вояків і лицарів, який зображується у вигляді воїна, що перемагає змія або диявола з мечем у руці, може бути на коні. День вшанування 8 листопада. Михайло – українізована форма старослов’янського Михаїл. Українське жіноче похідне ім’я – Михайлина.

Це ім’я було дуже почесне, тому ним називали дітей з багатих знатних родин: наприклад, ім’я Михайло мали перші особи держави – візантійські імператори, київські митрополити, царі та представники князівської знаті. А скажімо, серед волинських панів Гулевичів упродовж ХV – XVI століть були поширені лише такі християнські імена, як Василь, Гаврило, Дахно (Дем’ян), Іван, Михайло (Михно, Минох), Роман, Семен (Сенько), Федір (Богдан). Дітей заможних господарів серед гуцулів на початку ХХ століття називали іменами популярних святих та архангелів – Василь, Дмитро, Іван, Петро, Микола, Михайло, Марія, Ганна, Ольга, а гуцули-середняки називали дітей іменами маловідомих святих.


Л. Г. Скрипник, Н. П. Дзятківська. Словник-довідник «Власні імена людей», видання 3-тє, виправлене. За редакцією В. М. Русанівського. Київ, Наукова думка, 2005. Етимологічний словник української мови: В 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Редкол. О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. К.: Наук. думка, 1983. Т. 3: Кора. М / Укл.: Р. В. Болдирєв та ін. 1989.552 с. Белей Л. Ім’я дитини в українській родині. Харків, 2010.

 

Вітання зі святом Михайла!


З Днем Ангела Михайла

Немає коментарів:

Дописати коментар