Зі святом Хрещення, хрестини

 


Хрестини, Хрещення


 Тайна Хрещення

Надання імені тісно пов’язано з обрядом хрещення (Тайною хрещення), коли грішна сутність людська топилася у священній купелі, і народжувалась нова, християнська душа, яка повинна була отримати на небесах свого святого заступника, ангела хранителя, стати частиною Божої церкви. Саме тому ім’я для дитини обиралося з церковного календаря. Небесний тезко, зокрема його основні чесноти, заслуги перед Богом чи подвиги в ім’я Христа повинні бути зразком для охрещеної особи і в такий спосіб впливати на її подальшу долю. Саме тому раніше день іменин та день народження часто збігалися, і люди старшого покоління святкували як головне свято саме день своїх іменин.

Сьогодні ця тенденція зазнає суттєвих змін, оскільки батьки воліють називати дитину за власним вподобанням. Можуть давати дитині два імені – в честь святого за календарем і те, яке обирають самостійно. (До речі, інтернет-концепції про ім’я, яке начебто визначає характер людини, не мають жодного підґрунтя).

З Тайною хрещення тісно пов’язаний український обряд хрестин, який поєднував в єдине ціле церковне дійство та гостину після нього з пошануванням матері та новонародженого маляти. Важливе значення в обряді хрещення відграють хресні батьки або хрещені. Їхнє завдання полягало в духовному супроводі дитини не лише під час проведення хрестин, але й на протязі всього життя.

Вітання на хрестини, зі святом Хрещення


З днем Хрещення






Немає коментарів:

Дописати коментар