Вітання з Днем Вікторії

 


З Днем ангела Вікторії
Свята Вікторія Римська

          

Історія імені Вікторія: його походження та значення

Вікторія – жіноче ім’я латинського походження, яке означає “перемога”. Набуло поширення в епоху зародження християнства. Вікторія в римській міфології – богиня перемоги. Зображується з крилами, іноді на колісниці, з лавровим вінком у руці, яким вона вінчала переможців. Богиня перемоги присутня й у грецькій міфології у вигляді богині Ніки, яка повністю відповідає римській Вікторії.

В Україні ім’я з’явилося приблизно у 18 ст., дуже поширене на даний час, особливо у містах.

У церковному календарі Православної Церкви України (власне Київського патріархату) є дні, коли вірними згадується мученики Віктор та Вікторин (чоловіки), проте жодної мучениці Вікторії немає. Ім’я Вікторія має свій грецький аналог – ім’я Ніка, святу з цим іменем ПЦУ згадує у квітні за старим григоріанським календарем. Вікторія Ефеська, Вікторія Солунська, Никомидійська... насправді вписані  у календар так званої УПЦ МП, яка в Україні під забороною, і жодного стосунку до справжньої церкви не має. За римо-католицьким календарем іменини Вікторії припадають на 23 грудня, день пам’яті св. Вікторії Римської, яка, за переданням, разом з сестрою відмовила настирливим залицяльникам, потім навернулась у християнство і навернула багатьох інших людей, загинула мученицькою смертю (Трібулано, Італія).

Дж-ла: церковні календарі ПЦУ, УГКЦ, УПЦ МП, Католицький оглядач, Скрипник Л. Г., Дзятківська Н. П. Власні імена людей. Словник-довідник за ред. В. М. Русанівського; НАН України, Ін-т мовознав. ім. О. О. Потебні. 3-тє вид., випр. К. : Наукова думка, 2005. 334 с.

***

Привітання для Вікторії

***
 

    



 

Немає коментарів:

Дописати коментар